Belgische Klassiekers

Belgische Klassiekers

Recensie

Alex Verhoeven is een ‘jonge’ chef met faam: hij zette in Kasterlee het bekende Fleur de Sel op poten, en doet binnenkort hetzelfde met Hert in Turnhout. Hij zorgde voor acht menu’s met telkens verschillende kaskrakers uit onze keuken. Specialiteiten van bij ons, maar dikwijls met zijn persoonlijke interpretatie. Nochtans komt hij ervoor uit dat hij soms te rade ging in het fameuze kookboek van de Boerinnenbond, of… bij zijn eigen grootmoeder! Wim Swinnen zorgde voor de begeleidende teksten en Ben Vinken vertelt over de brouwerij en de man of de vrouw met de roerstok, soms met enkele persoonlijke anekdotes. Samen geven ze elk gerecht een bijpassend bier en dat zorgt voor indrukwekkende combinaties! Nee, het zijn niet steeds de bekende namen die terugkomen. Ook minder voor de hand liggende bieren komen aan bod, maar wie de bieren een beetje kent, kan er een eigen keuze bij proberen. Ook wat de gerechten betreft, gaat Alex Verhoeven al eens op zoek naar een eigen invulling. Zonder een aanval te doen op de eigenheid van dat gerecht. Bovendien durven we niet veronderstellen dat elk gerecht voor de huiselijke keuken geschikt is. Maar dan kan je simpelweg wel bij een goede slager terecht. Wie, immers, maakt zijn ‘preskop’ zelf?  Dit is dus een kookboek waar je veel richtingen mee uitkan: de professionele kok zal er net zo goed zijn weg in vinden als iemand die thuis gewoon eens wat lekkers wil maken. Ja, we durven het vlakaf zeggen: we zijn opgetogen dat grootmoeders’ keuken door dit boek eindelijk de erkenning krijgt die ze verdient!  Hier heb je nog maar eens het bewijs dat de hele ‘Slow Food’ beweging, met alle respect overigens, het warm water opnieuw uitvond.  Lekkere recepten, vlot leesbaar, steengoede fotografie. Een aanrader!

Boeken